Fajne przepisy na różności

Czyli nasze sposoby na chorobę
AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » wt 06 wrz, 2011 09:40

Chciałam zachęcić do umieszczania fajnych przepisów dla naszych milusińskich i nie tylko - różnych - takich tuczących, zdrowych czy po prostu fajnych...
zachęcam się dzielić pomysłami

ostatnio zaczęłam dodawać Asi olej kokosowy do rożnych dań i...

super jak się doda do racuszków i ciast domowych - duża łyżka do ciast i palce lizać
dodałam również do chleba - pieczonego na zakwasie domowym
oto przepis... i wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu i chodząc do pracy można go zrobić - trzeba tylko długo czekać - ale patrzenie i chodzenie wokół chleba w niczym nie przyśpiesza sprawy :)

najpierw zakwas - ale nie widzę powodu żeby nie robić na drożdżach ze sklepu :)

Zakwas żytni
I etap – dzień pierwszy, wieczór, godz. 20.oo
Mąka żytnia typ 2000 - 50g
Woda - 50g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
II etap – dzień drugi wieczór, godz. 20.oo
Do etapu I dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Cukier - 20g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.
III etap – dzień trzeci, wieczór, godz. 20,oo
Do etapu II dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.
Zakwas (500g) powinien być gotowy rano dnia czwartego o godz. 8,oo.
100g zostawiłam sobie do dalszej hodowli, - czyli dodaje się ok 50 gr mąki żytniej i tyle samo wody + 10% wagi mąki ( bo jest razowa)
do dużego słoika - przykryć - nie zakręcać i do lodówki - tak może przestać ok. 6 - 7 dni - do kolejnego wypieku
a jak ma stać dłużej - to zrobić zacierki z mąki żytniej razowej i części zakwasu - przechwyć w worku bawełnianym lub papierze w miejscu przewiewnym.. do pół roku

a teraz sam chleb

składniki na zaczyn:
30 gr zakwasu - ja używam żytniego
85 gr mąki pszennej
85 gr. letniej wody

składniki na chleb:
200 gr zaczynu
450 gr mąki pszennej typ 550
30 gr mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
320 gr wody - letnie
i żeby ładniej rósł ja dodaje jeszcze:
łyżkę cukru lub miodu
łyżkę oleju/ oliwy - a ostatnio oleju kokosowego
i ok. 30 gr dodatku czyli: np siemię lniane, tarte migdały czy orzechy laskowe czy inne ziarna


1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.
2. Mąki i składniki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodę dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.(olej kokosowy trzeba lekko ograć żeby stał się płynny)
3. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury, powinno podwoić swoją objętość.
4. Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.
5. Wkładamy do koszyka wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturę. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin. - ja przyznaję się - wyrabiam i wkładam do wyłożonej papierem foremki lub do garnka rzymskiego - nie do koszyka.
wstawiam do lekko ocieplonego -max. do 30 st. - piekarnika z miseczką gorącej wody i to sobie tak rośnie - uwaga zakwas zniszczy każda foremkę typu z blachy - nawet z teflonem.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 230⁰C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachę. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce. - żeby chleb miał miękką skórkę - trzeba spryskać piekarnik przed pieczeniem chleba - żeby był gorący i wilgotny

mi się udaje i nie zabiera wcale dużo czasu w sensie roboty. Tylko dużo czekania.
jak ktoś się boi że za szybko może rosnąć lub chce opóźnić trochę wyrastanie - to wstawić do lodówki na czas wyrastania.

pozdrawiam

Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pt 07 paź, 2011 12:23

hmmm... nikt się nie podzieli...?
cóż - zatem spróbuje raz jeszcze... :)

przepis z kuchni brazylijskiej - polecam tę kuchnię - prosta, smaczna i zdrowa - czasami są problemy ze składnikami - ale - uwierzcie mi - można je zastąpić naszymi z powodzeniem - jest to kuchnia międzynarodowa i... zależnie od regionu te same przepisy robi się z różnych składników - lokalnych owoców i warzy i mięs których gdzie indziej w ramach tego olbrzymiego kraju nawet nie znają :)
A to coś w rodzaju dania narodowego:
Feijoada - czyli fasola czarna z mięsem podana z ryżem i często rukolą.
fasolę czarna można zastąpić kolorową - taką czerwoną - polecam - troszkę inaczej smakuje ale i tak pychotka
a do ryżu polecam dodać kopiastą łyżkę oleju kokosowego lub mleczka :) też pychotka i... pachnie wtedy tak... po brazylijsku :D

przepis sprawdzony, proste ze źródła od rodziny, chociaż u nich feijoada to jak u nas bigos... każda gospodyni troszkę inaczej zrobi... lub - jak mówi przysłowie - zrobi z mięsa tego co akurat przebiegnie jej przez kuchnie ;)

Feijoada - czytaj "fejżolada"

Składniki:
Składniki: różne rodzaje mięsa wieprzowego: po pół kilograma kiełbasy wieprzowej i polędwicy, kilka plastrów bekonu lub boczku itp.(ja daję nóżki wieprzowe i jakieś mięsko =- pokrojone jak do kotletów - dość duże plastry, nóżki po ugotowaniu się wyjmuje - zdejmuje mięso i wkłada z powrotem.
przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, cebula oraz czosnek, olej, ok. 400 g czarnej fasoli.
Przygotowanie: mięso natrzeć cebulą i czosnkiem na noc i pieprzem. - uwaga nie wdychać bo mieszkanka nieźle przeczyści wam zatoki :)
Fasolę koniecznie namoczyć dzień wcześniej i zostawić w wodzie na całą noc, a następnego dnia osączyć, zalać świeżą woda i ugotować do miękkości. gotować godzinę min. razem z liśćmi laurowymi - sporo tych liści a nie jeden symbolicznie :) i nie wylewać wody.

Podsmażyć mięso, dodać do fasolki. podsmażyć zebraną z mięs cebulkę i czosnek i tez dodać. zamieszać i gotować około min. godziny.Teraz dopiero posolić. Na patelni z podsmażania zrobić zasmażkę żeby zagęścić sos - z podsmażonej, rozgniecionej fasolki z woda - z garnka oczywiście i zagęścić całe danie.
Gotowe jak będzie gęste jak nasza fasolka. Podawać… sos, na to ryż, na to fasola i mięso w kawałkach.

smacznego
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » śr 12 paź, 2011 12:31

hm... widzę że kilka osób czyta... może skorzysta... :)
i nadal zachęcam - jak wy gotujecie swoim mukolinkom lub sobie?
prosze.... :bukiet:

ale i tak się podzielę czymś jeszcze...

Krewetki w sosie białym po brazylijsku

składniki:
oczywiście świeże krewetki (prosto z zamrażalki w sklepie :lol: ) - ale i inne owoce może - nawet tak zwana mieszanka - tez dobre - ile - paczuszka :D -
do tego świeżo wyciśnięte mleczko kokosowe - prosto z małej puszki :wink: bo zielonych kokosów u nas w sklepie to nie widziałam - wyciskanie polega na zmieleniu kopry, dolaniu wody i prześnięciu przez szmatkę - więc z puszki też nada się
przyprawy - czyli sól i pieprz (lepiej biały ale bez przesady) i ew. pietruszka
mąka

Krewki (obrane )i cebulkę przesmażyć na maśle lub na maśle kokosowym
Mleczko kokosowe zagęścić mąką
Wszytko wymieszać i dusić - doprawić do smaku

ja poszłam na łatwiznę i zamiast mąki dodałam ryż i miałam obiad :)

a jak bez ryżu tylko w wersji "sosowej" - to tym sosem polewa się inne ryby - czy to smażone czy pieczone

smacznego - Asia zajadła i Zuzia też (tylko jej przetarłam przez sitko bo ma całe 4 zęby tyko)

iii... :aniol:
coś z nasze kuchni - stary pomysł - pewnie wielu znany
ziemniaki obrać, obtoczyć w mące i posypać grubo solą, piec w 220 jakieś 30 - 40 minut - pychotka - do tego masełkiem polać czy inną okrasą - pychotka dodatek - alternatywa dla frytek.
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

dramu
Aktywista
Posty: 907
Rejestracja: czw 12 paź, 2006 21:27
gg: 6226887
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: dramu » czw 13 paź, 2011 22:20

prosty przepis, składniki ogólnie dostępne i mam go z Biedronki
dzisiaj go zrobiłam pierwszy raz i 17 "mięśniaczek"się zajadał :-)
staram się owoce jakoś podtuczyć by były treściwsze dla naszych mukolków


BANANY Z SEZAMEM

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyzki cukru
1 jajo
6 łyżek wody
2 łyzki sezamu łuskanego Bakalland
4 banany
olej do smażenia
sól

Przygotowanie:
Suche składniki ciasta mieszamy ze sobą. Wbijamy jako i wlawamy wodę, odkładnie meiszamy, po czym dodajemy sezam. Banany obieramy i kroimy na kawałki. Każdy zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku.
Ostatnio zmieniony czw 13 paź, 2011 22:29 przez dramu, łącznie zmieniany 1 raz.
Mama dwóch mukolinków córki lat 11,5 i synka - 1,5 roczku
i zdrowego synka - 6 latka

dramu
Aktywista
Posty: 907
Rejestracja: czw 12 paź, 2006 21:27
gg: 6226887
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: dramu » czw 13 paź, 2011 22:28

tego przepisu jeszcze nie robiłam ale widzę,że jest tam mleczko kokosowe dostępne w Biedronce-koszt 5,99 zł
moje dzieci lubią curry a jest tam składnik kurkumina podobno zdrowy dla naszych mukolków


KURCZAK CURRY

Składniki:
1 torebka ryżu
2 udka z kurczaka
1 cebula
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżeczki curry
szczypta papryki
sól,pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu. Kurczaka pozbawiamy kości i skóry,a mięso kroimy na kawałki.Nacieramy je solą i pieprzem, papryką oraz przyprawy curry i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju,po czym mieszamy z resztą przyprawy curry.Dokładamy mięso, dokładnie mieszamyi smażymy przez kilka minut. Nastepnie nalewamy mleczka kokosowego, nieco wody i dusimy pod przekryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ryżem.
Mama dwóch mukolinków córki lat 11,5 i synka - 1,5 roczku
i zdrowego synka - 6 latka

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pt 14 paź, 2011 08:55

super - sprawdzę - tylko u nas curry jest nielubiane :(
ale można podsmażyć na oleju kokosowym i już w ogóle będzie tak ...kokosowo :)
a te banany tez tak można smażyć - ale polecam mąkę razową lub orkiszową - bo podobno pszenna to tez nie bardzo i ew. zamiast cukru miód :)
te banany to sobie wydrukuje i zrobię na deser - Zuzia uwielbia słodkości :)

a ja zaproponuje też sprawdzony przepis - dla tych co lubią pierogi - ale nie z "pasztetem" - czyli mięsna nasze...

Pielmieni

Składniki
Ciasto:

5szkl-mąki - jak na pierogi :) - ja mieszam mąki razową ze zwykła tak pół na pół - i tez jest super
3-jaja
1szkl-wody
3szczypty(duże)-soli

Z tych składników wychodzi ok.1,2kg ciasta


Farsz:

Najlepiej żeby było 2/3 części wieprzowiny,a 1/3 wołowiny.
Albo sama wieprzowina(według własnego uznania) - uczciwie - kupuje gotowe mielone w sklepie wołowo /wieprzowe

70dag-wieprzowiny(może być,gulaszowe,karczek)
50dag-wołowiny
2szt-duże cebuli
4ząbki(średnie)- czosnku
1szkl-wody lub mleka(po mleku bardziej kleisty farsz) - ja wybiera mleko

Przyprawy:
pieprz,sól - lub według smaku inne zioła

Wychodzi ok.1,5kg gotowego farszu

Z tych składników powstaje ok.140-150sztuk pielmieni

lepi się jak każde pierogi i gotuje w osolonej wodzie lub mrozi po obgotowaniu - mięso w nich się "gotuje" w sosie własnym - pychotka

i jeszcze dla leniwych - zamiast gotować - można zrobić gęste ciasto drożdżowe z maki, drożdży, mleka, soli i odrobiny np oliwy, poczekać aż się ruszy, wywałkować dwa placki o takiej samej wielkości i grubości ok. 0,5 - 1 cm. na jeden kłaść kuleczki mięsa i przykryć drugim plackiem, pokroić w kratkę i pozalepiać brzegi, piec w piekarniku na papierze w temp ok. 210 - można posmarować jakimś tłuszczykiem - super do barszczu
smacznego
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pt 14 paź, 2011 09:25

i jeszcze jedno - u nas to była w domu zupa na ciężkie czasy.... "dziadowska" ale słyszałam i piękna nazwę wodzianki i inne...
tylko że w tym wydaniu to nie jest zupa postna :D - ale szybka i szczególnie lubiana przez płeć męską :D

podsmażyć pokrojony boczek z cebulką w garnku w którym będzie się gotowała zupa najlepiej - mocno - żeby był kolorek - na maśle najlepiej - lub smalcu
- nie próbowałam z olejem kokosowym :wink: jakoś mi nie pasowało chociaż kokosy i banany to w Brazylii jedzenie biedoty :D (i jak to nasze powiedzeni że ktoś to np. "bananowe dziecko" lub "ma kokosy" )
skórkę od boczku (wędzonego) też wrzucić do garnka
zalać wodą, [/i]
dodać czosnek - polecam też czosnek granulowany i ew. cebulę - czy suszony - u nas supermarkecie jest :) w przyprawach - w takich plastikowych słoiczkach

- bo słyszałam że niektórzy unikają kontaktu z cebulą i czosnkiem surowym - lub - ale to trudniejsza opcja - kupić czosnek w słoiku - wyciskany z olejem - w sklepie z produktami orientalnymi...tani - ale taki sklep musi być
wrzucić garść albo pęczaku albo zacierek,
jakąś zieleninę - dziadek mówił o lebiodce - ale wolę pietruszkę lub lubczyk ;)
można dorzuć łyżkę suszonych warzyw - tez na półce w supermarkecie dostępne - koło grzybów suszonych zazwyczaj
do tego dodać pokrojony w kostkę stary chleb żeby się rozgotował i zagęścił zupę (bo wodzianka to ten rozgotowany chleb z czymś w sumie :D)
poczekać aż wszytko się dogotuje = chleb rozgotuje a pęczak czy kluski zmiękną i dosolić i popieprzyć. Można zabielić śmietaną lub zamiast klusek/kaszy dać ziemniaki - drobno pokrojone.


można jeszcze przed podaniem dodać - już na talerzu - surowe jajko i wycisnąć więcej czosnku -
smacznego
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pn 24 paź, 2011 08:41

hmm...banany super :D

jak ktoś lubi sos sojowy - u nas w domu małe zamieszanie zdrowotne - no dobra - DUŻE - więc mało czasu na gotowanie

kiedyś tak jakoś nam wyszedł taki przepis i wszyscy którzy spróbują lubią

mięsko typu schab czy karkówka - pokroić, zalać sosem sojowym rano - odstawić
ok. 13 można robić - poddusić na tłuszczyku - do wyboru :)
zalać śmietaną - doprawić do smaku albo sosem sojowym, albo pieprzem - jak kto ma smaka :) - zioła tez dopuszczalne
w trakcie duszenia można dodać warzyw jakiś - ale uwaga - to bardzo zmieni smak - lepiej te warzywa podsmażyć czy ugotować oddzielnie
jeść z apetytem :)

w sumie to podobne do mięsa duszonego z podgrzybkami np... ale z grzybami więcej zachodu - namoczyć dzień wcześniej jak suszone, a jak mrożone to zagotować z solą i dopiero zalać mięso.... no a to sos gotowy - tylko polać :)

smacznego

a... czuję się samotna ....nikt nie lubi smacznie zjeść? :bukiet:
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

zora
Aktywista
Posty: 137
Rejestracja: pt 24 wrz, 2010 17:40
gg: 1929719
Lokalizacja: Śląsk

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: zora » pn 24 paź, 2011 09:59

Bardzo fajny przepis:) Ja robię podobnie tylko z mięsem z kurczaka. Do tego gotuję ryż, duszę warzywa i juz jest a'la chińskie danie:)

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pn 24 paź, 2011 13:01

no... :D ja tego nawet nie traktuje jak chińszczyzny ale jak gulasz
a masz jeszcze coś fajnego w swoich przepisach??? takiego dla mukolka i dla podniebienia :lol:
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

zora
Aktywista
Posty: 137
Rejestracja: pt 24 wrz, 2010 17:40
gg: 1929719
Lokalizacja: Śląsk

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: zora » pn 24 paź, 2011 13:32

Ostatnio zajadam sie kuchnia włoską. Prosty i bardzo szybki przepis. Ciezko mi podac konkretne ilosci, bo to w zaleznosci od ilosci osób.
Makaron penne z brokułami:
Składniki:
- makaron penne ( ilość wg uznania )
- ząbek czosnku
- brokuły (mogą być mrożone)
- śmietana 30% lub 33%
- sól, odrobina pieprzu
- 1/3 lub więcej kostki rosołowej wołowej

Gotujemy makaron. Na dużej patelni podsmażamy na oliwie pokrojony ząbek czosnku. Dodajemy brokuły ( jeśli były świeże nalezy je chwilkę pogotować aby zmiękły) Podsmażamy to chwilę razem. Następnie zalewamy śmietanką. Mieszając czekamy aż zgęstnieje. Doprawiamy kostką wołową i innymi przyprawami wedle uznania. Jak sos zgęstnieje dorzucamy makaron. Proste, szybkie i pyszne:)

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pn 24 paź, 2011 14:48

:-D :bukiet: :-D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

zora
Aktywista
Posty: 137
Rejestracja: pt 24 wrz, 2010 17:40
gg: 1929719
Lokalizacja: Śląsk

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: zora » pn 24 paź, 2011 16:53

Puree ze szczypiorkiem

Aby urozmaicić trochę drugie danie i nie podawać ciągle zwykłych ziemniaków można przyrządzić puree ze szczypiorkiem. Gotujemy ziemniaki, tłuczemy, dodajemy masło, trochę mleka i posiekany szcypiorek. Bardzo dobre i oczywiście bardziej kaloryczne niż zwykłe ziemniaki:)

mada
Posty: 14
Rejestracja: wt 18 maja, 2010 23:41

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: mada » wt 25 paź, 2011 11:22

A to przepis zmodyfikowany na makaron penne z brokułami Zory. U nas funkcjonuje jako makaron w różowym sosie :-)
składniki też na oko, w zależności od tego ilu chętnych do obiadu:
- penne
- brokuły
- czosnek (ząbek lub dwa, lub trzy, wszystko zależy od smaku)
- pierś z kurczaka
- sos pomidorowy (taki z kartonika)
- śmietanka 30% (kubeczek)
- sól pieprz do smaku
- mogą być też zioła: natka, bazylia, prowansalskie (co kto lubi)
podsmażamy pierś na oliwie z oliwek, z czosnkiem, dodajemy brokuły i zalewamy wszystko sosem pomidorowym, gotujemy, aż brokuły zmiękną (ale nie mogą się rozgotować, musi być je czuć pod zębami :)) ) na koniec dodajemy śmietankę, sól, pieprz do smaku. Jeśli ktoś miałby ochotę dodać kostkę rosołową dla wzmocnienia smaku to proponuję kostki bio bez glutaminianu sodu. Smacznego!, Fajny wątek!
mama Leny (CF), Mai i Ignasia
odwiedź nas na blogu: http://www.lenawyraz.blogspot.com

Obrazek

mada
Posty: 14
Rejestracja: wt 18 maja, 2010 23:41

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: mada » wt 25 paź, 2011 11:39

I jeszcze tak na szybko:

Sałatka z tuńczyka - raczej dla starszych dzieci:
- puszka tuńczyka we własnym sosie
- marchewka starta na tarce (1,2 szt)
- seler naciowy drobno pokrojony (1,2 gałązki)
- majonez sam lub majonez wymieszany z jogurtem naturalnym
- sól pieprz do smaku
wszystko wymieszać, podawać na sałacie z tostem lub z bułką. Smaczne zdrowe i kaloryczne

French tost z masłem orzechowym i dżemem
- 2 kromki chleba tostowego
- jajko rozbełtane z odrobiną mleka (lub śmietanki słodkiej)
nasączyć tosty jajeczną miksturą, usmażyć na łyżce masła na złoty kolor, podawać ciepłe posmarowane masłem orzechowym i dżemem
ew, można odpuścić dżem i masło orzechowe i podać same usmażone polane miodem albo syropem klonowym, albo można posypać cukrem pudrem, moje córy uwielbiają to na śniadanie
mama Leny (CF), Mai i Ignasia
odwiedź nas na blogu: http://www.lenawyraz.blogspot.com

Obrazek

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » wt 25 paź, 2011 12:30

paluszki lizać - nic tylko wypróbuje
w Kanadzie często jedliśmy toasty - ale bez jajka - takie amerykańskie z masłem orzechowym i miodem lub dżemem lub usmażonym na maśle bananie z cukrem - bardzo pyszne i bardzo kaloryczne
chociaż u mnie to racuchy, grzybki, naleśniki i inne smażone takie - z serkiem, z pudrem, z jabłkami, bananami i w ogóle - ostatnio to te nasze "grzybki: - dużo jajek, ubita piana, trochę mąki i soli, wymieszać aż białka zbieleją - na koniec dodać pianę i proszek do pieczenia (babcia dodawała sody ) - usmażyć posypać pudrem - chyba jutro zrobię :) to u nas tez na śniadanie :D

a tuńczyka to my robimy tak:
z jednej puszki - takiej większej
odlać olej z puszki na platanie, podsmażyć w tym oleju cebulkę, dodać tuńczyka i dużo czosnku - wysmażyć porządnie
zalać śmietaną 18% - doprawić do smaku - pieprz, pietruszka, czosnek
wrzucić w to ugotowane al dente kluski świderki i gotowe
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

mada
Posty: 14
Rejestracja: wt 18 maja, 2010 23:41

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: mada » śr 26 paź, 2011 13:38

też brzmi dobrze, szybkie i proste.

à propos racuchów: do podstawowej masy z jajek, mąki, mleka, proszku do pieczenia warto dodać jakiś serek np. waniliowy,mascarpone, ricotta, wymieszać i dopiero smażyć. Doda smaku a przede wszystkim kalorii. No i drugą porcję serka można dać na usmażone racuszki.
mama Leny (CF), Mai i Ignasia
odwiedź nas na blogu: http://www.lenawyraz.blogspot.com

Obrazek

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » śr 26 paź, 2011 14:37

mhm... najlepszy serek homogenizowany np. waniliowy :)
w tym przepisie na grzybki to chodziło o to ze żółtka trzeba utrzeć z cukrem aż zbieleją - a nie białka 8)
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » śr 02 lis, 2011 16:18

Takie małe conieco...
chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju kokosowym , zalać śmietaną i cukrem posypać - Asia się zajadła :D - pyszne śniadanko wyszło

wersja dla dorosłych zrobić na masełku na patelni grzanki z bułki czy chleba i podpiec gruby kawał sera żółtego lub białego (ale tłustego i mocno odciśniętego - na tej samej patelni), położyć na grzankę biały ser posolić, do tego kawka z mleczkiem :D - pyszne śniadanko na zimę - chociaż to najbardziej popularne śniadanie w ... Brazylii :D, można tez pod ser położyć szyneczkę - polecam - moi panowie lubią z szyneczką a panie bardziej z białym serem :D


A teraz jesteśmy w trakcie opracowywania tortów urodzinowych w kształcie księżniczek :D
przyda się komuś przepis? taki przepis od babci - sprawdzony w sumie - ale nie wiem jak mi się uda wcisnąć tę laleczkę w babkę i przystroić torcik żeby była suknia :D
ale będzie zabawa
bo jak wyjdzie to pewnie się pochwalę :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

Anna_M
Aktywista
Posty: 611
Rejestracja: ndz 27 lut, 2011 22:07
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: Anna_M » śr 02 lis, 2011 16:47

AleksandraKaczynska pisze:A teraz jesteśmy w trakcie opracowywania tortów urodzinowych w kształcie księżniczek :D
Teraz zauważyłam, jak podałaś daty urodzin córek: 11.15.2007 i 21.12.2010. Wygląda, jakbyś miała inny kalendarz - 15 albo nawet 21 miesięcy ;)
A u nas też listopad i grudzień to okres urodzinowy - u nas 3, a w najbliższej rodzinie jeszcze 4. Do tego Mikołaj i Święta, to brakuje weekendów.
Co roku robię torty, bo mój mąż uwielbia, ale do tej pory robiłam tradycyjne w kształcie, a różne smaki - czekoladowy, orzechowy, marcepanowy, cytrynowy... Szukam przepisu, aby ciasto można zrobić wyższe... Dodajesz do biszkoptu coś oprócz jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia?
A wogóle - podziwiam! tyle przepisów, tyle pomysłów! I widać inspiracje brazylijskie. A to u nas niezbyt popularna kuchnia...
mama Sławka urodzonego 4 stycznia 2011 (F508del/G542X) i Aleksa urodzonego 9 sierpnia 2008 (zdrowy! :) )

ODPOWIEDZ