Fajne przepisy na różności

Czyli nasze sposoby na chorobę
AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » czw 19 wrz, 2013 09:19

bardzo byłam miło zaskoczona tym co ostatnio zrobiliśmy jako zamiennik dla kaszy czy ziemniaków - z dyni.
nigdy wcześniej tak nie robiłam dyni - jest to raczej prosty i znany przepis - ale i tak fajny
kroje na spore kawałki - kęsa dużego - kawałek dyni, paprykę, cukinie lub buraka, siekam dwa wielgachne ząbki czosnku, czuszkę - lub dodam więcej pieprzy, przyprawiam solą - solidnie i polewam olejem - kokosowym lub oliwą - wszystko mieszam w naczyniu żaroodpornym lub w rondlu (dlatego nie podałam ilości dokładnie - zależy od rozmiaru naczynia i ilości porcji) - można dodać zioła - bazylię, pietruszkę lub rozmaryn - ale nie koniecznie . potem piekę albo w piekarniku w temp. 200 aż warzywa będą miękkie ale al dente - nie rozciapane :D lub po prostu smażę pod przykryciem - ja mam taką pokrywkę z dziurkami - nie chodzi o to żeby dusić
super do klusek - np. jak się jeszcze posypie serem - taka pasta
lub np. do kotleta :D
smacznego
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » czw 19 wrz, 2013 12:04

i jeszcze jedno - też pasuje doskonale na kaszy jaglanej lub pęczaku :D
Kaszę gotuje oddzielnie, wykładam na nią warzywa już podpieczone - razem z sosem i jeszcze troszkę trzymam w piekarniku
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » ndz 06 paź, 2013 19:09

:D
małe co nieco na jesień - no zupa - cebulowa z czosnkiem :D
cebulkę - koło 5 małych cebulek - poddusić na maśle lub oliwie - z główką czosnku, dodać listki laurowe, ziele angielskie - sporo pieprzu - niemielonego oraz ok. 5 - 10 goździków no i sól, zalać wodą lub najlepiej bulionem i dodać grubo pokrojoną marchewkę i pietruszkę
zagotować do miękkości - smacznego
super jako dodatek do czegoś bardziej konkretnego :)
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » śr 09 paź, 2013 12:39

bardzo fajny i prosty, nieco inny, sposób na łososia :D
kawałek świeżego łososia - np cześć ogonowa lub dzwonki - tyle ile porcji potrzeba :D
pokroić jak jest w kawałku, umyć
6 pomidorków koktajlowych - lub innych malutkich, pokroić na pół i jedna czerwona papryka - w grube plastry - zalać to oliwą i posolić. Wyłożyć na brytfankę
na to położyć łososia posolonego i popieprzonego, obtoczonego albo pesto z pomidorów z oliwa - albo pastę z oliwy, sosu pomidorowego i pietruszki i tymianku
na wierzch łososia posypać płatki z migdałów lub zmielone orzechy włoskie
piec ok 30 minut - do miękkości - czas zależy od ilości łososia
do tego pieczone ziemniaczki
smacznego
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » śr 16 paź, 2013 11:26

ostatnio - za namową małżonka - zrobiłam mu zupę krem dyniową na ostro
wyszła tak ostra że musiałam dodać mleczka kokosowego i jeść z kluseczkami - ale i tak - polecam - ale dla dorosłych

Składniki:

1kg dyni
można dodać marchewką - ale nie koniecznie
1 czerwona cebula
1/2 główki czosnku
3/4l bulionu warzywnego
1 czuszka
kawałek imbiru świeżego,
gałka muszkatołowa
2 liście laurowe
ziele angielskie
oliwa z oliwek
pieprz i sól

Wykonanie:

na oliwie podsmażyć cebulkę z imbirem i czosnkiem i papryczką chili , dodać dynię, podsmażyć
dodać bulion, liść laurowy, ziele angielskie, sól, gałka muszkatołową. Zagotować aż wszystko będzie miękkie.
wyjąć liść laurowy i ziele - zmiksować, zagotować i na koniec doprawić solą i pieprzem
jak wyjdzie - jak nam - za ostra - polecam dodać mleczko kokosowe.
smacznego

do tego - dostałam tortownicę -
w sumie nic nadzwyczajnego - ale się pokusiałm i spróbowałam
z mleka zwykłego z cukrem i mlekiem kokosowym w proszku - jeszcze nie gotowe - ale już smakuje fajnie - tylko jeszcze nie zgęstniało do końca
podobno - aby było mniej kwaskowate - warto robić na mleku uht - i dodać nieco śmietany oraz parę łyżek jogurtu naturalnego.
w sumie fajny sposób na zrobienie jogurty - nie odtłuszczonego, nie niskokalorycznego i do tego np. kokosowego :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pn 04 lis, 2013 12:48

chciałam przypomnieć o starym zwyczaju naszych babć - gęsi - u nas była nie tylko na Św.. Marcina - ale na Wszystkich Świętych - opalona, nasolona dobę wcześniej i pieczona na brąż - potem podduszona :D w całości - bez dodatków i owoców - do tego kasza -pęczak i kapusta kiszona - duszona
no i oczywiście do tego gorący rosół i dodatki - te zakrapiane też - kieliszek za tych co odeszli i na zdrowie...
warto sobie przypomnieć o tych kulinarnych smakołykach..

a jakie są u was zwyczaj na ten czas?
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pn 04 lis, 2013 13:37

małe sprostowanie --- posolona (z majerankiem i czosnkiem też :) ) na dobę dwie, potem opalona lub sparzona (jak sparzona to jeszcze dosolona z wierzchu) i pieczona - często podlewana sosem własnym i na koniec podduszona - zresztą zazwyczaj była pieczona dzień wcześniej i pokrojona - więc przed podaniem jej byłą podgrzewana-duszona w piekarniku
czasami - ale to było rzadko - była nadziewana jabłkami lub morelami

teraz miałyśmy zagwozdkę - bo w sklepie nie było całej gęsi tylko tuszki - piersi z kością - ale zrobiłyśmy tak samo i zszyłyśmy jej patyczkami żeby lepiej się piekły - wyszły pysznie :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

ele.meller
Aktywista
Posty: 309
Rejestracja: ndz 12 lut, 2006 18:16
gg: 21306952
Lokalizacja: DąbrowaChełmińska

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: ele.meller » pn 04 lis, 2013 21:13

pyszności-
pozdrawiam

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » śr 06 lis, 2013 11:57

dzięki
i znowu - smaki wschodnie - północne i mocno wschodnie :)
bo naszła mnie chętka na coś innego niż kurczak i świnka....i łosoś... stąd kaczuszki (chociaż to w rodzinie u nas orły ;) ) i na gęsi
ale jest jeszcze wołowe - bardzo lubimy....ale tutaj problem - skąd wziąć dobre żeby się udało upiec zanim zacznie się dusić _ inaczej wychodzi twarde i dzieciaki nie chcą jeść
bo miałam pomysł na bef Stroganoffa
przepis jest prosty (ilośc jak na pułk wojska :D)
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka cukru
sół, pieprz czarny
500 gr pieczarek
5-- gr cebuli
1 kg polędwicy wołowej lub rostbefu - ale i wołowe na pieczeń tez się nada - pod warunkiem ....ale to na końcu :D
2 pojemniki kwaśnej gęstej śmietany

musztardę, cukier, szczyptę soli i łyżeczkę gorącej wody wymieszać i odstawić.
grzyby umyć, pokroić w plasterki i cebulę tez w plasterki, razem podsmażyć na oleju i dusić do miękkości pod przykryciem. bez soli bo inaczej pieczarki będą czarne - można np. połowę sobie odłożyć i zamrozić na drugi raz :D lub do pizzy
płyn odlać
mięso pokroić w plasterki w poprzek włókien i potem w paseczki. na drugiej [patelni rozgrzać olej i smażyć mocno na oleju, z każdej strony. łyżką cedzakową wyjąć z patelni i hop do grzybów i cebuli :D - można smażyć partiami - tutaj ja mam problem - mięso zamiast się smazyć się dusi od razu - więc wychodzi potem twarde... ale to na końcu
wszystko przyprawić solą pieprzem, wymieszać z pastą z musztardą i kwaśną śmietaną
poddusić krótko i smacznego

i tu na pomoc przyszedł mi przepis - odkopany i prosty - z pierwszej ręki od gospodyni chińskiej - mamy koleżanki ze szkoły z Montrealu :D

chodzi o przysłowiową chińszczyznę z woka :D
mięso wołowe - po pokrojeniu należy obtoczyć i ugnieść z jajkiem :D
potem smażyć w woku na oleju - wychodzi chrupiące i akurat - zawsze :D
potem do chińszczyzny dodaje się warzywa od twardych do miękkich - smaży się krótko i dogrania na boki woka.
dopiero po wyłączeniu gazu dodaje się sos sojowy lub słodko kwaśny lub inny
potem na talerz ryżu
i na talerz z ryżem - generalnie sos sojowy stoi w miseczce na stole jak przyprawa - jak u nas sól

tak własnie zrobiłam z mięsem na stroganoffa - ugniotłam z jajkiem - wszyło akurat, krótko, chrupiąco i nie łykowate - pełne smaku :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pn 25 lis, 2013 14:18

U nas - jak to przed Świętami - okres urodzinowy
tym razem był tort w kształcie zamku z kremem cytrynowym, nasączony też cytryną z cukrem i zapachem arakowym, na dolnej warstwie kruchej z wiórkami kokosowymi, z dżemem winogronowym
na górze - pod wieżyczkami, dość wysokimi - dla stabilności - dałam jeszcze jedną warstwę z kruchego ciasta.

Obrazek

ale zaraz potem mama męża przywiozła imieninowy tort makowy z bitową śmietaną - pychotka i gorąco polecam.
Mama robi z kremem a'la bita śmietana i z galaretką na górze
ja bym zrobiła z kremem kawowym :D lub z czekoladowym - ale ten i tak jest jak niebo w gębie

Składniki na blaty:

5 jajek
15 dag cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
12 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Składniki na poncz:

pół szklanki wody
3 łyżki rumu
Składniki na masę z białej czekolady:
30 dag białej czekolady
400 ml śmietany kremówki
Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

Smacznego :)


a przepis od teściowej tez wyciągnę :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » sob 30 lis, 2013 16:54

taa...
taka pizza - ale na grubym cieście zrobionym jak ciasto na chleb :D
o dziwo... nie powoduje zgagi - jak każda inna - u mnie - i jest pyszna
przepis już dawałam ale dam raz jeszcze

wieczór dzień wczesniej:
35 gr zakwasu żytniego lub płaska łyżeczka drożdży suszonych
85 gr mąki białej
85 ml wody
wymieszać i odstawić przykryte na noc. - nie trzeba chować w żadne szczególnie ciepłe miejsce)

następny dzień
dodać ok 500 gr mąki - białej lub dodać ew, 80 gr razowej pszennej lub orkiszowej - polecam orkiszową
ok 200 ml wody
7 -10 gr soli - łyżeczka płaska lub z górką
ok 20 ml oleju lub oliwy
dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia - znowu - nie trzeba w miejsce szczególnie ciepłe ( to może przyśpieszyć rośniecie)
po wyrośnięciu wyrobić i znowu odstawić - rośnie ok. godziny
i tak jeszcze raz
potem znowu wyrobić - połowę włożyć do brytfanki z papierem i dać wyrosnąć - będzie pyszna bułka domowa
a drugą połowę rozwałkować - posypać ulubionym ziołem - np tymiankiem lub czosnkiem - (ale jak cię chce mieć ciasto ziołowe)
wyłożyć na blachę (posmarowaną olejem)
i dać sobie tak temu rosnąć
w tym czasie przygotować sobie spokojnie ulubione dodatki
położyć na ciasto
upiec chlebek - bo pewnie wyrósł - ok 20 minut w 220 - opukać czy dobry
i wstawić pizzę

smacznego
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pt 13 gru, 2013 08:44

AleksandraKaczynska pisze:

pierniczki piekę na ok. tydzień przed

ja piekę jeszcze ciasto migdałowe lub miodownik - w tym roku chyba miodownik :D lub bułeczki cynamonowe lub kardamonowe - rodzina musi wybierać :)

pierniczki:
250 gr masła
200 gr cukru
200 gr miodu
500 gr mąki
1 i 1/2 łyż. węglanu potasu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
40 gr migdałów w płatkach
30 gr cienko pokrojonej skórki pomarańczowej kandyzowanej

węglan potasu rozpuszczam w 1 łyżce wody
tłuszcz, cukier i miód ogrzewam na małym ogniu w dużo większym garnku ;) aż do wrzenia.
dodaje rozpuszczony węglan potasu - i teraz wszystko się napuszy :) że hej... stąd większy garnek
schładzam ale nie na kość - musi być dość plastyczna
przesiana mąkę z przyprawami mieszam i wrabiam w tym samym garnku z migdałami i skórką cytrynową do schłodzonej masy.
dziele na pięć części - robię rulony ok 5cm średnicy, obwijam folią i do lodówki na kilka godzin lub na noc.
potem kroję w pierniczki - lub wałkuję i wycinam kształty - ok. 0,5 cm grubości.
piecze się ok. 10 minut w temp. 175 C.
po schłodzeniu można zdjąć z papieru lub blachy - ja piekę na papierze - bo zsuwam papier i pierniczki się chłodzą a kolejne idą od razu na blachę do pieca :D
jak ostudza się zamykam w puszce np. i po paru dniach są pycha :D
smacznego
wczoraj były pierniczki - pachnie do dzisiaj w domu -- polecam raz jeszcze - lepsze niż sklepowe :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

agaa
Posty: 26
Rejestracja: wt 08 paź, 2013 20:12
gg: 123456

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: agaa » sob 28 gru, 2013 22:01

...ale fajne przepisy :)

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » ndz 29 gru, 2013 07:30

dzikęki - ale ostatnio u nas kiepsko z różnościami - pieczone ziemniaki w wersjach rożnych :D i rybki smażone lub pieczone... no i pizza na okrągło:D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

agaa
Posty: 26
Rejestracja: wt 08 paź, 2013 20:12
gg: 123456

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: agaa » ndz 29 gru, 2013 20:43

a u nas wstręt do Milupy i zero pomysłów jak tu mojemu Maluchowi wcisnąć cokolwiek... brak apetytu a ja juz mam siwe wlosy z nerwów ;)

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » ndz 29 gru, 2013 20:46

może Pizza HUT lub wycieczka do MacDonalda - serio!

U nas po łyżwach - racuszki na kefirze i maśle, dużo jajek. A jutro ma być żurek, frytki lub ziemniaczki lub pizza i Cola. Jak będzie trzeba - będzie i " nie domowa " :D
a teraz wykaże się ...no brakiem...pomyślunku....to znaczy pizza hut itp.... jak już możecie wiekowo :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » ndz 29 gru, 2013 20:52

znalazłam takie coś
http://milupa.pl/przepisylp.php
to znaczy że możesz te milupe i przemycić w cieście chlebowym czy pizzie ?
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1568
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » ndz 29 gru, 2013 21:12

no dobra... odrobiłam lekcje ;D
Ile ma Olek...pół roczku?
no to pierwsze chrupki? i czy doprawiasz mu jedzenie - solą i ziołami? bo można... jak i pierwsze bułeczki.... możesz dać mu właśnie takie mleczne na Milupie ... lub zwykle domowe? - jeszcze bez jajek - ale takie uproszczone racuszki - żeby jadł samodzielnie?
Może mi się mylą nieco okresy... ale moje dziewczynki chyba już jadały takie racuszki na mleku dla maluchów, maśle, proszku do pieczenia i na kaszkach dla dzieci - ryżowych a potem zbożowych...z samym żółtkiem?
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

agaa
Posty: 26
Rejestracja: wt 08 paź, 2013 20:12
gg: 123456

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: agaa » pn 30 gru, 2013 19:55

hahahahah lekcja odrobiona :) brawo :)


wszystko co ma grudki odpada ...dodatkowe mięsko miele na miazge ... i dodaje do zupek-krem zółtko i kaszki i przemycam milupe... wszystko łyżeczką, bo Aleksander Wielki ;) nie toleruje milupy w butelce wrrrrrrrrrrrrrrrr co za charakterek ;)

agaa
Posty: 26
Rejestracja: wt 08 paź, 2013 20:12
gg: 123456

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: agaa » pn 30 gru, 2013 20:00

aaaaa i jeszcze ojej rzepakowy i z pestek winogron :)

ODPOWIEDZ