Fajne przepisy na różności

Czyli nasze sposoby na chorobę
julasek
Aktywista
Posty: 1370
Rejestracja: czw 14 maja, 2009 09:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: julasek » śr 07 sie, 2013 09:43

nie no, racuchów to nie robiłam nigdy ;-)
hamburger to bułka z Lidla - tam są najlepsze wg Julka, taka specjalna do hambugsów, mielony i keczup. nic więcej :)
mielońce można zrobić w weekend i zamrozić. U nas niestety w domu mało się gotuje i biesiaduje, raczej testujemy co jest na mieście ;-)
ObrazekObrazek

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » śr 07 sie, 2013 10:02

:D a czym różni się pancake od racucha? :D
bo u nas racuchy różne - nie tylko z jabłkiem - ale i takie amerykańskie - i na jogurcie, czasami z miodem, a czasami z bananami - różnie
fajny pomysł z tym hamburgerem - ale na mięsie mieszanym czy tylko wołowym?
oj coś mi się widzi że czasami pichcisz :bukiet: ale nikomu nie powiem
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

julasek
Aktywista
Posty: 1370
Rejestracja: czw 14 maja, 2009 09:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: julasek » śr 07 sie, 2013 12:58

ja tam się nie znam, ale dla mnie racuchcy to takie pulchne placuszki, na drożdżach. a typowe pancakes to płaskie placki z syropem klonowym i/albo z borówkami amerykańskimi ;-)
tak, potwierdzam ;-) mam kuchnię w domu i czasem muszę coś w niej zrobić ;-) ale wolę omijać :)
ObrazekObrazek

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » śr 07 sie, 2013 13:11

oj - racuszki to placuszki z patelni - z mąki i dodatków, z ziemniaków ew., jajek (ubitych lub nie) - spulchniacza... drożdży lub proszku do pieczenia, cukru lub nie, soli i czegoś do rozrobienia czyli mleko, kefir, śmietana, woda - dość grube placuszki raczej pulchne. :) mogą być z owocami i różnie podawane
może nie spierajmy się co do słownictwa - po prostu placuszki :D - reszta to detale
myślę że to zależy od regionu i tradycji - bliny, racuchy, grzybki, placki itp....
mi się te nazwy lokalne mieszają
a takich drożdżowych dawno nie robiłam - może warto :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

julasek
Aktywista
Posty: 1370
Rejestracja: czw 14 maja, 2009 09:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: julasek » śr 07 sie, 2013 13:41

ja z drożdży nic nie robię. raz próbowałam i skończyło się porażką, więc nie dotykam się ;-)
ObrazekObrazek

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » ndz 18 sie, 2013 14:22

podsunęłaś mi pomysł i były... racuszki drożdżowe z mleczkiem kokosowym i bananem - polecam

1 kubek jogurtu naturalnego, dwa jajka, ok. 4 -6 łyżek cykru, szczypta soli i 50 gr drożdży oraz ok. 500 gr mąki (jak chcemy dodać razowej to nie więcej niż 30% bo nie będą już tak puchate ) - powoli rozcieram i uzupełniam połową puszki mleczka kokosowego - żeby była odpowiednia konsystencja, wyrajam banany i czekam aż wyrośnie - potem smażę na maśle klarowanym - ale można i na kokosowym - smacznego
jak chce się posłodzić miodem - to kokosa nie będzie czuć więc lepiej dodać więcej jogurtu np. i może jabłka lub gruszki
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » czw 29 sie, 2013 07:29

u nas ostatnio muszę gotować wieczorem - więc wiadomo - zupa i coś... no własnie co...
wczoraj zrobiłam dziewczynom zapiekane warzywa - ziemniaki i dynie na dzisiaj
500 gr ziemniaków - obrać i ugotować żeby były nieco twarde
odsączyć i pokroić w grube plastry
500 gr dyni - obrać i pokroić w kawałki "kęsa" zalać winem białym - ok 300 ml i 300 ml wywaru z warzyw, dołożyć gałązkę rozmarynu, zagotować i dusić pod przykryciem ok. 15 minut - nie odsączać i zosatwić
i teraz - można jeszcze wieczorem przygotować sobie posiekaną cebulę - najlepiej czerowną - lub paprykę czuszkę :) - jak się wykroi białe ze środka i pestki nie jest tak ostra, i zetrzeć ok. 50 gr sera typu parmezan - ja używam dziugas - polecam

a następnego dnia w naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy ziemniaków, posypać solą, położyć wartstwę z połowy pomidorów (ja używam z puszki ) posypać rozmarynem, solą i cebulą lub tą czuszką,
wyłożyć na to dynię z sosem który powstał podczas duszenia, dosolić, wyłożyć pomidorki znowu, czuszkę lub cebulę potem resztę ziemniaków i posypać startym "parmezanem" wymieszanym z bułką tartą
zapiekać w gorącym piekarniku przez ok 35 minut.

ja jeszcze polałam oliwą i usmazyłąm do tego łososia - natartego solą i pieprzem i obtoczonego w mące z tymiankiem - pod koniec smażenia dorzuciłam na patelnię nieco drobno skrojonej cytryny ze skórką

smacznego :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » czw 29 sie, 2013 07:35

i jeszcze też sprawdziły się pulpety (mięso mielone mieszane z jajkiem i solą i nieco siemienia lub bułki tartej) gotowane w sosie grzybowym - albo zrobić na świeżych grzybach lub na namoczonych suszonych
poddusić cebulką na maśle - najlepiej klarowanym, dodać grzyby i odpowiednią ilość wody - ale tak ok. połowy potrzebnej ilości sosu do duszenia pulpetów, doprawić i zmiksować, wkładać pulpety - ja nie bawię się w lepienie tylko wkładam łyżką prosto z miski - ale jak kto woli, dusić aż będą ugotowane ( ja jeszcze dodaje nieco sosu sojowego - ale jak kto woli ) i dodać pełen duży kubek śmietany 18 % i nieco zagotować
idealne do bułek na parze - które :) ....kupuje i podgrzewam w mikrofali

coś zielonego jak rukola lub inna "trawa" i jest obiad :D
dla podniesienia kalorii zawsze można smażyć i piec z dodatkiem oleju kokosowego - co często robię - ale z dodatkiem - nie zmienia smaku ale w tych daniach by brakowało smaku oliwy czy masła

jest to też danie które zajmuje mało czasu i łatwo następnego dnia podać
jeszcze raz smacznego
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Marianna
Posty: 4
Rejestracja: czw 29 sie, 2013 17:02
gg: 4931348

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: Marianna » czw 29 sie, 2013 17:05

A czym ewentualnie zastąpić siemie lniane?

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » czw 29 sie, 2013 17:12

ja akurat zastępuje tartą bułkę (lub mieszam razem z nią) siemieniem, płatkami pszennymi (jak owsiane), lub nawet mielonymi orzechami
ale teraz nie wiem o który przepis chodzi - łosoś - mąka z ziołami
a dynia zapiekana z ziemniakami - to wystarczy sam ser :D
no i ewentualnie inne nasiona - większe zmielone jak orzechy, sezam, wiórki kokosowe - no i zawsze można użyć krakersów :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » czw 29 sie, 2013 19:21

taka mała uwaga - jak mielisz orzechy to robi się z nich "papka"
więc warto je mielić w mieszance z np. płatkami owsianymi lub pszennymi
lub kasza manną
lub kupić już mielone
lub orzechy włożone w torebkę "stłuc" tłuczkiem do mięsa
ja stosuje mieszankę - ale co kto woli
najlepiej lubię orzechy laskowe lub sezam i wiórki kokosowe zmieszane z odrobiną płatków pszennych lub owsianych lub siemię lniane.
to troszkę zależy do czego ma być panierka
warto popróbować różnych i wybrać co pasuje :)
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » ndz 01 wrz, 2013 15:23

fajny prosty przepis z kuchni brazylijskiej
zapiekany łosoś z palmito (lub z kalafiorem lub szparagami)

palmito u nas trudno dostać - serce palmy - pyszne, kwaskowe , doskonałe do sałatek,

umyć i osuszyć plaster łososia, odciąć od skóry i usunąć ości, pokroić w kawałki typu 3x3x3 cm lub większe - lub zrobić z łososia z puszki - ok.450 gr
w rondlu poddusić na 4 łyżkach masła pokrojoną cebulkę, 1 łyżkę pokrojonej natki pietruszki, 1 łyżeczkę pokrojonych kaparów (lub oliwek ).
Podsmażyć w tym łososia i dusić 3 - 4 minut na małym ogniu.
doprawić solą i pieprzem cayenn, polać łyżką soku z cytryny - zostawić do ostygnięcia
w tym czasie do żaroodpornego naczynia - wysmarowanego masłem ułożyć rozdzielonego kalafiora lub szparagi, przykryć łososiem, polać 1 kubkiem jogurtu (ja dodałam nieco mleka kokosowego do jogurtu) i posypać bułką tartą. polać jeszcze masłem Piec w 160 przez ok. 30 minut

inna wersja to darować sobie zapiekanie i zakończyć wszytsko na podduszeniu łososia z przyprawami i dodaniem jogurtu - wychodzi pyszny sos - do ryżu czy kluseczek.

smacznego
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » śr 11 wrz, 2013 12:36

znowu ruszył sezon na dynie - i troszkę przypadkiem wyszła mi fajna zupa - bardzo sycąca...
na oleju kokosowym poddusiłam dynię i jabłko oraz imbir i sól. Zalałam wodą i puszką mleka kokosowego żeby dynia była przykryta. Dusiłam aż dynia zmięknie i zmiksowałam. Doprawiłam do smaku ocetm balsamicznym oraz imbirem i solą. Wrzuciłam garść pęczaku . Gotowałam na małym ogniu aż pęczak dojdzie - trzeba często mieszać - i gotowe.
bardzo fajnie też wychodzi z kabaczka - ale wtedy bardziej mi pasuje masło w smaku.
polecamy
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » pt 13 wrz, 2013 08:08

polecam
http://klubrownowagi.pl/
o równowadze w diecie i braku zakazów - oraz radość jedzenia
wsłuchania się w potrzeby organizmu i nie wywoływania u siebie jakichś stresów związanych z tym że zjedliśmy coś nie tak .. prowadzi to dużej nadwagi! lub bulimii lub innych schorzeń
wiem że nawet lekarze - niestety niektórzy - zaalarmowani rosnącą otyłością u dzieci - nawołują do diet itp... ale najlepszą dietą jest radość życia, jedzenia i ruchu - a nie ciagły brak energii, apatia i wieczne zakazy na talerzu
poniekąd ten problem dotyczy i muko - tylko "na odwrót" zdrowe jedzenie - tak - ale i przyjemność z niego :D i więcej oleju kokosowego :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

Madzia
Aktywista
Posty: 549
Rejestracja: czw 08 sty, 2009 10:16
gg: 8166165
Lokalizacja: Piła/Leszczydół-Nowiny

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: Madzia » sob 14 wrz, 2013 18:49

Dziś zrobiłam ulubione danie - pierogi ruskie z duża ilością boczku i cebulki. skusił się nawet na odrobinę śmietany. Tak lubi mój syn. A ostatnio miałam wenę: robiłam tradycyjne powidła, czeko-śliwkę, nawet mąż skusił się na robienie papryki w occie. A ja zrobiłam coś nowego - pastę z bakłażanów. Coś pysznego do mięsa, wędlin czy nawet na ciepło do naleśników. W poniedziałek kupię czubricę i robię kolejne przetwory, tym razem z bakłażanów i papryki...
"Troska o dziecko jest pierwszym i podstawowym sprawdzianem stosunku człowieka do człowieka" - Jan Paweł II
http://smyki.pl/domeny/mlody.pl/muko/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » ndz 15 wrz, 2013 16:00

podaj przepis na te pastę?
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

ele.meller
Aktywista
Posty: 309
Rejestracja: ndz 12 lut, 2006 18:16
gg: 21306952
Lokalizacja: DąbrowaChełmińska

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: ele.meller » ndz 15 wrz, 2013 19:13

Same pyszności.U nas na racuchy drożdżowe mówi się[ ruchawki ] od tak właśnie.na wierzch jabłko i posypane cynamonem.
A teraz to sok z czarnego bzu,drzem z aroni i kompot oraz ciasta mieszane z marchewki z dodatkiem aroni ,berberysu i dyni.Za niedługo to i przetwory z dyni.
A ja to sobie chodzę do lasu [mam 50 m.]i susze grzyby,mrożę i tam takie inne na bieżąco.Chcę powiedzieć ,ze sowy smażone w zalewie jak ryba w słoikach są super.Brokuł i kalafior w zalewie jak papryka oraz romanesko i buraczki.Tak więc czas teraz na przetwory.Gipsy z jabłek i gruszek.
Uwielbiam czytać i testować niektóre przepisy lecz najbardziej uwielbiam jeśli otrzymam gotowe już w słoiku.
Dzisiaj upiekłam ciasto marchewkowe + sporo aroni,która była tydzień zamrożona i borówka.wygada ciasto jakby miało wiele rodzynek.

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » wt 17 wrz, 2013 07:26

super - ale podziel się jakimś przepisem, żeby inni skorzytsali - ja np. robię mało przetworów ale z chęcią się poduczę - np. dynia czy kalafior - nie robię a z chęcią się poduczę :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

Madzia
Aktywista
Posty: 549
Rejestracja: czw 08 sty, 2009 10:16
gg: 8166165
Lokalizacja: Piła/Leszczydół-Nowiny

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: Madzia » wt 17 wrz, 2013 17:54

Pasta z bakłażana

1 bakłażan, 4 pomidory gatunku lima, 2 czerwone papryki, 1 główka czosnku, sól,pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowo 2 ząbki czosnku.
warzywa ułożyć w posmarowanej formie oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika 200st. C. pieczemy ok. 30 min. do miękkości (to różnie wychodzi od piekarnika). Bakłażana ja kroję wdłuż. Potem przestudzić warzywa i oczyścic ze skóry i nasion. Wszystko zmiksować, tak by zostało pare małych kawałków. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na sito, aby obciekło z soku. Następnie przełożyć do miseczki, dodać czosnek, zioła jak kto chce i schłodzić w lodówce. Podawać do mięsa, do wędlin, kanapek. Można je zawekować. Przełożyć pastę do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 15 min. od zagotowania.



Mam już czubrycę więc zabiorę się do nastepnych przetworów. Lubię bałkańską kuchnię.
Mąż zrobił nalewkę z krówek, jest zajebista. I drugi rok robi też nalewkę ze śliwek. Będzie akurat na warsztaty ;)
U nas pełno winogron, będzie i wino i dżem z winogron ;) Pycha!
"Troska o dziecko jest pierwszym i podstawowym sprawdzianem stosunku człowieka do człowieka" - Jan Paweł II
http://smyki.pl/domeny/mlody.pl/muko/

AleksandraKaczynska
Aktywista
Posty: 1569
Rejestracja: czw 17 lip, 2008 09:47
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fajne przepisy na różności

Post autor: AleksandraKaczynska » wt 17 wrz, 2013 18:25

dżem z winogron u nas tez króluje :D
fajna ta pasta - spróbujemy
tez lubię kuchnię bałkańską :D
Mama Joanny 2007 / cf i Zuzanny 2010 / zdrowa
http://asik-ak.blogspot.com/

ODPOWIEDZ