Bronchitol dopuszczony na rynek australijski!
-
- Aktywista
Bronchitol dopuszczony na rynek australijski!
Świetna wiadomość!
Pierwsze państwo (kontynent) wpuszcza Bronchitol na rynek. Firma farmaceutyczna, która prowadzi rozwój leku - Pharmaxis - właśnie poinformowała, że Bronchitol został zaakceptowany przez regulatora rynku australijskiego. To oznacza, że wkrótce pacjenci CF w Australii będą mogli kupić Bronchitol w aptekach. To doskonała wiadomość! Bronchitol to pierwszy lek nowego typu dla pacjentów z CF. Pomaga oczyszczać płuca poprzez aktywację specjalnych receptorów. Wyniki ostatnich kluczowych prób są doskonałe - lek działa nawet lepiej w tandemie z Pulmozyme.
Na rynku australijskim Bronchitol został zaaprobowany dla pacjentów od wieku 6 wzwyż jako lek dodatkowy do dornase alfa (czyli właśnie Pulmozyme).
http://www.pharmaxis.com.au/assets/pdf/ ... proval.pdf
Pierwsze państwo (kontynent) wpuszcza Bronchitol na rynek. Firma farmaceutyczna, która prowadzi rozwój leku - Pharmaxis - właśnie poinformowała, że Bronchitol został zaakceptowany przez regulatora rynku australijskiego. To oznacza, że wkrótce pacjenci CF w Australii będą mogli kupić Bronchitol w aptekach. To doskonała wiadomość! Bronchitol to pierwszy lek nowego typu dla pacjentów z CF. Pomaga oczyszczać płuca poprzez aktywację specjalnych receptorów. Wyniki ostatnich kluczowych prób są doskonałe - lek działa nawet lepiej w tandemie z Pulmozyme.
Na rynku australijskim Bronchitol został zaaprobowany dla pacjentów od wieku 6 wzwyż jako lek dodatkowy do dornase alfa (czyli właśnie Pulmozyme).
http://www.pharmaxis.com.au/assets/pdf/ ... proval.pdf
Re: Bronchitol dopuszczony na rynek australijski!
Super wiesci. Zastanawialam sie czy dla mlodszych dzieci jest nie zbadany efekt dzialania? czy jest szkodliwy? musze poszukac wiecej info
-
Dziś choć jedna dobra wiadomość dla nas.Bo ostatnie tygodnie - koszmar. Mam tylko nadzieje że szybko bedzie dostępny i u nas bo inaczej...

Az mam gęsią skórkę.Suuuuuuuuuper!!!!! 

mama Igorka 30miesięcy ( CF ) i zdrowej Martynki lat 10
Ja jakoś nie potrafię aż tak się cieszyć, z tego co czytam to ten lek może poprawiać działanie pulmozyme...jakos nie spodziewam sie spektakularnych efektów... sorry, zwykle jestem optymistką, ale jakoś w tym przypadku nie czuję zbyt dużego potencjału... tzn. jest to dla mnie kolejny lek spowalniajacy postęp choroby ale nie zapobiegający

-
- Aktywista
- Kontakt:
Julasku kochany (albo Julasieńko kochana)julasek pisze:Ja jakoś nie potrafię aż tak się cieszyć, z tego co czytam to ten lek może poprawiać działanie pulmozyme...jakos nie spodziewam sie spektakularnych efektów... sorry, zwykle jestem optymistką, ale jakoś w tym przypadku nie czuję zbyt dużego potencjału... tzn. jest to dla mnie kolejny lek spowalniajacy postęp choroby ale nie zapobiegający![]()

----------------------------------
Poza tym pokusiłem się o wysłanie maila na te adres co jest w tym pdf'ie - do Pana Alana - z pytaniem o cenę. Wiem, jestem niecierpliwy i już chciałbym wszystko wiedzieć. Poniżej moje skromne przetłumaczenie odpowiedzi:
Pracują nad tym aby Bronchitol był dostępny w Europie. Ma nadzieję że stanie się to za kilka miesięcy. W tym momencie nie wie jakie będą koszty leku, ale ma nadzieję że uda się zrobić tak, aby był refundowany przez rząd Polski - są na etapie sprawdzania tego. Są świadomi tego, że koszty są istotnym problemem i zrobią co będą mogli aby utrzymać koszty na niskim poziomie.
I pisze jeszcze że cieszy go nasze zainteresowanie nowym lekiem. To była długa i trudna droga aby to osiągnąć. Są w stanie dokonać ten lek będzie dostępny dla ludzi z CF - co było jego marzeniem od 10 lat.
Mukowiscydoza jest jak alkohol ... Ja ją w twarz ... Ona mnie na ziemię. Ale codziennie rano wstaję i leję ją dalej!
3 x "A" - Agitacja, Agitacja i jeszcze raz Agitacja - http://www.muko.smolarnia.org
3 x "A" - Agitacja, Agitacja i jeszcze raz Agitacja - http://www.muko.smolarnia.org
helfajer pisze:Julasku kochany (albo Julasieńko kochana)julasek pisze:Ja jakoś nie potrafię aż tak się cieszyć, z tego co czytam to ten lek może poprawiać działanie pulmozyme...jakos nie spodziewam sie spektakularnych efektów... sorry, zwykle jestem optymistką, ale jakoś w tym przypadku nie czuję zbyt dużego potencjału... tzn. jest to dla mnie kolejny lek spowalniajacy postęp choroby ale nie zapobiegający![]()
Jak sama piszesz jest to lek spowalniający, więc ma on na celu spowolnić postęp choroby, degradację płuc, itp. A takie spowolnienie pozwoli chorym żyć dłużej, a im dłużej ktoś będzie żył tym ma większą szansę że dożyje lat kiedy znowu wynajdą coś jeszcze lepszego
![]()
----------------------------------
Poza tym pokusiłem się o wysłanie maila na te adres co jest w tym pdf'ie - do Pana Alana - z pytaniem o cenę. Wiem, jestem niecierpliwy i już chciałbym wszystko wiedzieć. Poniżej moje skromne przetłumaczenie odpowiedzi:Pracują nad tym aby Bronchitol był dostępny w Europie. Ma nadzieję że stanie się to za kilka miesięcy. W tym momencie nie wie jakie będą koszty leku, ale ma nadzieję że uda się zrobić tak, aby był refundowany przez rząd Polski - są na etapie sprawdzania tego. Są świadomi tego, że koszty są istotnym problemem i zrobią co będą mogli aby utrzymać koszty na niskim poziomie.
I pisze jeszcze że cieszy go nasze zainteresowanie nowym lekiem. To była długa i trudna droga aby to osiągnąć. Są w stanie dokonać ten lek będzie dostępny dla ludzi z CF - co było jego marzeniem od 10 lat.
No racja racja, wczoraj miałam doła

wow, wow, wow!!!!!!!
super!!!
super!!!
-
- Aktywista
To też nie do końca tak. Nie wiemy tak naprawdę jak lek działa długoterminowo. Znamy wyniki badań kilkudziesięcio-tygodniowych. W tym okresie wydolność płuc pacjentów CF wzrastała o średnio 8%. Przekładając to na średni roczny "ubytek" w wydolności płuc - 1 - 2%, można powiedzieć, że w ciągu pół roku pacjenci biorący udział w testach zyskali + 4 lata... A jak lek będzie oddziaływał powiedzmy po 5 latach stałego zażywania? Tego nie wiemy. Może się okazać - czego życzę nam wszystkim - że lek "załatwia sprawę", że nie dochodzi do pogorszenia działania płuc.t to lek spowalniający, więc ma on na celu spowolnić postęp choroby, degradację płuc, itp. A takie spowolnienie pozwoli chorym żyć dłużej, a im dłużej ktoś będzie żył tym ma większą szansę że dożyje lat kiedy znowu wynajdą coś jeszcze lepszego![]()
Tak czy siak - to pierwszy lek na CF od pulmozyme, która była dopuszczona na rynek chyba w połowie lat 90.
Po ciężkim dniu jaki miałam i doła jakiego załapałam to wspaniała wiadomość ,oby jak najszybciej był u nas .Ze szcześcia aż się
Przemku powiedz skąd masz te informacje,gdzie pracujesz czy gdzieś to ogłaszali np.w prasie.

Jesli dołączysz się do jakiejś grupy społecznej CF na Facebooku, lub zapiszesz na fanpage dotyczacy leczenia CF to takie info będą automatem wyskakiwały na Twoim profilu
O ile oczywiscie lubisz Facebook i masz tam konto
inaczej pozostaje sledzenie newsów tematycznych, głównie z zachodu
przynajmniej ja tak robie, a przemekspider to ma jakieś tajemnicze moce
O ile oczywiscie lubisz Facebook i masz tam konto
inaczej pozostaje sledzenie newsów tematycznych, głównie z zachodu
przynajmniej ja tak robie, a przemekspider to ma jakieś tajemnicze moce